Taiji-illat

Perjantai 9.12. klo 18-19.30 
Sunnuntai 11.12. klo 18-19.30

Vetäjänä taiji-ohjaaja Michael Shirmer
Osallistumismaksu 20e
(1
0e opiskelijat, eläkeläiset, työttömät)

Ilmoittautuminen sähköpostilla: elonpalo@gmail.com

Taiji on Kiinassa syntynyt laji, missä yhdistyy kolme perinnettä. Ne ovat meditaation, itsepuolustuksen ja terveysvoimistelun perinteet. Taiji kehittyi 1800 -luvulla Kiinassa ja levisi ulkomaille 1900-luvulla. Länsimaissa laji saavutti suuren suosion 1900-luvun loppupuolella. Taiji on osa kiinalaista qigong-perinnettä, joka perustuu qin eli elinvoiman liikettä kehossa edistäviin hitaasti ja keskittyneesti tehtyihin liike- ja hengitysharjoituksiin. Qigong-harjoittelu antaa pohjan oikeanlaiselle taijiharjoittelulle, eri pituisille liikesarjoille, jotka voi myös mieltää liikkuvaksi qigong-harjoitteluksi. Liikesarjoja kutsutaan myös taijimuodoiksi. Liikkeet tehdään pehmeästi ja sulavasti, kuten virtaava vesi. Pohja liikkeisiin tulee kiinalaisesta kamppailutaidon perinteestä ja niissä on useita eläinten liikkeitä jäljitteleviä liikkeitä. Kestoltaan sarjat ovat parista minuutista puoleen tuntiin.

Taiji on erityisesti tunnettu loistavana kunnon ja terveyden ylläpitäjänä. Liikuntamuotona se sopii useimmille, eikä aluksi vaadi hyvää pohjakuntoa. Vaikka liikkeet ovat pääasiassa hitaita, on se silti erinomainen tapa parantaa kuntoa. Hitaat keskittyneesti tehdyt liikkeet voitelevat mm. niveliä ja muutenkin edesauttavat ylläpitämään ja kehittämään kehon liikkuvuutta sekä tasapainoa. Ryhti paranee.

Terveyteen taijin on todettu vaikuttavan erityisen positiivisesti. Immuunisuoja on vahvempi ja mm seuraavista sairauksista kärsivät ovat saaneet apua oireisiinsa: verenpainetauti, suolistotulehdukset, vatsahaava, sydänvaiva, reuma, migreeni. Myös selkä- ja nivelvaivoista kärsivät ovat saaneet apua taijista.

Hitaasti ja keskittyneesti tehdyt liikkeet sekä hidas hengitysrytmi rauhoittavat mieltä ja auttavat keskushermostoa päästämään stressistä irti. Unenlaatu kohenee. Muutenkin olo kehossa on kokonaisvaltaisesti parempi harjoittelun myötä. Pitkäaikainen harjoittelu tuo mukanaan pysyvämpää terveyttä ja hyvinvointia, sisäistä rauhaa ja mielen selkeyttä.